Специализиран Eндокринологичен Център

Клиника Коеви


Проф. Лидия Коева и проф. Драгомир Коев – почетни гости на университетски курс по остеопороза

Във връзка със световния ден за борба с остеопорозата на 15 и 16 октомври 2011 г. В Чифлик, Троянско беше проведен национален университетски курс по остеопороза, организиран от Българското дружество по ендокринология и Българската лига за профилактика на остеопорозата. Главен организатор на курса беше проф. Анна-Мария Борисова – председател на БДЕ, която покани персонално проф. Л. Коева и проф. Д. Коев като гости и участници в програмата на курса, поради големия им опит в диагнозата и лечението на остеопорозата. В програмата на курса бяха включени всички аспекти на остеопорозата и се дискутираха, както методите за диагнозата на заболяването, така и неговото лечение с най-съвременните медикаменти. Подчерта се, че остеопорозата е много разпространено заболяване сред хората над 50 годишна възраст, но ако не се търси целенасочено може да остане недиагностицирана и да изненада болния с неочаквана фрактура при минимална травма. Счита се, че в България близо 380 000 души страдат от остеопороза, или от нейните последици. Около две трети от болните са жени и една трета - мъже. У нас всяка година се регистрират счупвания на кости вследствие на остеопороза – счупвания на китката, на прешлени, счупвания в областта на мишницата, или в областта на таза. Смъртността, причинена от счупванията и настъпилите усложнения е висока: до 25% при жените и 35% при мъжете. Над 40% от пациентите, претърпели счупване, остават трайно обездвижени и неспособни да се грижат за себе си.

Най-голям е рискът от остеопороза за жените след менопаузата, при които остеопорозата е по-честа, развива се по-бързо и е по-тежка. Препоръката е всички жени след настъпване на менопаузата да си направят изследване – остеометрия, за да се открие колкото се може по-рано настъпването на остеопороза, тъй като късното лечение е с много по-малък успех за предпазване от счупвания на костите.

Беше изтъкнато, че много важно условие за добрия ефект от лечението е да се осигури достатъчно калций и витамин Д за организма, които са незаменими елементи за здравите кости. Те се набавят главно с храната, а витамин Д се синтезира от организма под влияние на слънчевото греене. Затова хората, които са активни в живота, с достатъчно физическа активност, често са сред природата и имат разнообразие на храната с повече мляко, млечни храни и риба са по-защитени от развитие на остеопороза.

Съвременната медицина вече разполага с широка гама от медикаменти с различен механизъм на действие, които подобряват състоянието на остеопоротичните кости и намаляват риска от счупвания на костите. Главните групи лекарства срещу остеопороза са хормонозаместително лечение в периода на менопаузата, бифосфонати, селективни естроген-рецепторни модулатори, калцитонин, флуорид и някои анаболи с андрогенно лечение, а в последно време – парат хормон и стронций. Те следва да се назначават индивидуално, съобразно особеностите на болния и нарушенията на костната обмяна. Важно е да се знае, че костта е устойчива и подобрението под влияние на лечението настъпва бавно. Подобрение в показателите на остеометрията се отчита след най-малко 2 ½-3 години, под наблюдение на квалифициран специалист. Лекуваните болни много по-рядко чупят своите кости, в сравнение с болните, които нехаят и отказват лечение по една, или друга причина. Грижете се за своите кости и ако е необходимо да се лекуват, не се колебайте да спазвате наставленията на лекуващия лекар и да провеждате стриктно назначеното Ви лечение.

Share

Етикети: , , , , , ,