Специализиран Eндокринологичен Център

Клиника Коеви


МОЖЕ ЛИ БОЛНИТЕ ОТ ЗАХАРЕН ДИАБЕТ ТИП 2 ДА ПРЕМИНАТ ОТ ИНСУЛИНОВО ЛЕЧЕНИЕ НА ТАБЛЕТКИ ( Отговор на многобройни запитвания от пациенти устно и по електронната поща) Проф.Д-р ДРАГОМИР КОЕВ

Много високите стойности на кръвната захар –особено при новоткритите диабетно болни с ацетон в урината- подтискат секрецията на инсулин от бета-клетките на панкреаса, което допълнително повишава кръвната захар. Това състояние е добре известно на специалистите ендокринолози и се нарича „глюкотоксичност”. След понижение на високите стойности на кръвната захар чрез лечение на кетоацидозата с инсулин , инсулиновата резистентност намалява, поради намаляване на глюкотоксичността. Това обикновено се демонстрира с намаляване на инсулиновите нужди и последващо значително намаляване на инсулиновите дозировки. Нерядко, обаче, обнадеждени от добрия резултат, лекуващите лекари не променят инсулиновото лечение, макар и вече с ниски дози, което остава за постоянно до края на живота. Това в някои случаи е добро решение, но крие и рискове особено при хората в напреднала и старческа възраст, като чести и неосъзнати хипогликемии, застрашаващи с мозъчни и сърдечни инциденти, неудобство да се правят инжекции неколкократно в денонощието, необходимостта от постоянен чест контрол на кръвната захар с личните глюкомери, а и поради по-високата цена на инсулиновото лечение, в сравнение с таблетките.

При възрастните болни с тип 2 захарен диабет нерядко е възможно след намаляване на първоначалните високи инсулинови дози, да се премине на лечение с таблетки, като вида и дозите им следва да се назначат от опитен ендокринолог. Решението зависи от нивото на кръвната захар в денонощието и от общата дневна доза на приемания преди това инсулин. Проследяването на кръвната захар 15- 20 дни след началото на лечението с таблетки ще покаже какъв е лечебния резултат и дали се налага някаква корекция в лечебния план.

Възможността за спиране на инсулина и преминаване към лечение с таблетки на болни с тип 2 захарен диабет е добре позната в световната практика и вече дори намира място в средствата за масова информация. В приложението „Докторе, кажи” на вестник „24 часа”, брой 225 от 19 август 2011 г. двама известни ендокринолози у нас – Доц.Здравко Каменов от Александровска болница София и Доц.Ивона Даскалова от Военномедицинска Академия, независимо един от друг, информират читателите, че е възможно да се премине от инсулиново лечение на лечение с таблетки при захарен диабет тип 2.

Лечението с инсулин е животоспасяващо при болни с диабет и кетоацидоза и задължително при болни с тип 1 захарен диабет, който най-често възниква в детско- юношеска и млада възраст, тъй като при този диабет панкреасът не произвежда инсулин и той трябва да се достави на организма с инжекции или инсулинови помпи.

При болните с тип 2 захарен диабет възрастните хора имат собствено производство на инсулин от пранкреаса, но кръвната им захар е висока, защото техните клетки са нечувствителни към инсулина и за да се поддържа нормална кръвна захар са необходими по-големи количества инсулин. Най-често тези болни се лекуват с таблетки, които подобряват чувствителността на клетките към инсулина и с таблетки, които увеличават собствената секреция на инсулин от панкреаса.

Назначаване на постоянно инсулиново лечение при болни от захарен диабет тип 2 се налага, когато въпреки комбинациите с различни видове антидиабетни таблетки и повишените им дози, не може да се постигне трайно поддържане на кръвна захар на гладно в близки до нормата стойности и гликираният хемоглобин (HbA1c) е над 8%.

Share

Етикети: , , , ,