Специализиран Eндокринологичен Център

Клиника Коеви


Може ли диабетикът да бъде вегетарианец?

В стремежа си към по-здравословен начин на живот много хора стават вегетарианци. Напоследък броят им нараства и поради икономически, или религиозни подбуди, особено сред младите жени и подрастващите.

Проучванията показват, че вегетарианците страдат по-рядко от високо кръвно налягане, затлъстяване и че смъртността от сърдечно-съдови заболявания при тях е по-ниска. Някои учени търсят причините не толкова в начина на живот, колкото в обстоятелството, че вегетарианците обикновено не пушат, не пият алкохол и са с нормално тегло.

Няма съмнение, че вегетарианската храна е здравословна. Тя е бедна на мазнини, сол и е богатат на фибри и на витамини А, С и Е, известни като антиоксиданти, т.е. те очистват организма от вредни продукти на обмяната, каквито са т.нар. “свободни радикали” (прекиси). Смята се, че това намалява рисковете от сърдечно-съдови заболявания и рак.

Вегетарианци са хората, които не консумират месо, птици, риба, но и сред тях се срещат няколко разновидности:

  1. Полувегетарианци – не консумират месо и птици, но ядат риба и млечни продукти.
  2. Лактовегетарианци – изключват месото, птиците, рибата, яйцата, но приемат мляко, сирена и други млечни продукти.
  3. Лакто-ово-вегетарианци – не консумират месо, птици, риба, но употребяват яйца, мляко и млечни продукти.

4. Строги вегетарианци – освен, че не ядат месо, те пренебрегват всички млечни продукти, като разчитат на зеленчуци, зърнени храни, ядки и семена.

Месото е основен източник на белтъци в организма. Изключвайки го от менюто си, вегетарианците трябва да го заменят с друга храна, богата на белтъчини.

Механичната замяна на месото със сирене не е достатъчна, тъй като и то запазва все така високото мастно съдържание на храната, наред с отсъствието на важни витамини и минерали.

Ето защо вегетарианците трябва много да внимават в подбора на храната си. И това се отнася както за здравите хора, така и за диабетиците, особено за младежите, които още растат и имат по-големи нужди от разнообразна и пълноценна храна. Същото важи и за бременните жени и майките-кърмачки, както и за пациентите с придружаващи диабета заболявания.

Захарният диабет не може да е пречка за вегетарианския начин на хранене.

Ключовият момент е да се постигне добре балансиран хранителен режим, който да се основава на приема на нишестени продукти (хляб, ориз, макаронени изделия), пълнозърнести и житни храни, варива, плодове и зеленчуци.

А както вече отбелязахме, тези храни днес се приемат за основни в хранителния режим на диабетика. Страхът, че ще има недостиг на белтъци е неоправдан, тъй като и в България, както в повечето страни, традиционно се консумират повече от полезните за здравето белтъчни храни. По-голямата част от вегетарианските диети доставят толкова белтъци, колкото са препоръчваните за диабетиците количества.

Житните и зърнените храни, ядките, варивата и млечните продукти са подходящи източници на белтъци и чрез тях вегетарианците получават достатъчни количества за нуждите на организма.

Строгите вегетарианци трябва да консумират много разнообразни зеленчуци, като се има пред вид, че растителните храни не съдържат всички жизненоважни аминокиселини, които продуктите от животински произход предоставят. Ако не използват соя и соеви храни (соеви брашна, кубчета, мляко и др.), за да получат достатъчно белтъци, строгите вегетарианци следва да ядат два пъти повече зърнени храни, зеленчуци и варива. Наред с това те би трябвало да добавят към храната си допълнително калций и витемин Д.

Така например млякото от соя, макар и да доставя ценни белтъци, съдържа около 1/10 от калция в кравето мляко. На нашия пазар се продава соевото брашно “Натюрпро” ( на фирма “Благополучие”, Павликени), от което може да се приготви млекоподобна напитка. Соевите кубчета “Витабел” (съдържащи т.нар. текстуриран соев белтък) по вид, консистенция и вкус приличат на късчета месо. От тях могат да се приготвят вегетариански ястия, които имат вида на типичните месни като кавърма, кебап, задушено, гювеч, паприкаш и др.

Витамин Д подпомага всмукването на на калция от червата. Той постъпва в организма с млечните продукти, рибата, рибеното масло, с обогатени на витамин Д масла. Витамин Д се образува в организма при слънчеви бани и при облъчване с ултравиолетови лъчи. Строгите вегетарианци са застрашени от недостиг на този витемин и трябва да излизат по-често на слънце.

За да постъпва повече желязо в организма, вегетарианците трябва да прибавят към храната си витамин С, който подпомага всмукването на желязото от червата. Чаша натурален плодов сок след основните хранения е добро решение.

Въпреки, че и при вегетарианците са налице възможности за пълноценно здравословно хранене, за хората с диабет най-подходящ е средният път между месоядството и вегетарианството. Заслужава си да се опита въвеждането на няколко безмесни дни в седмицата. Това е добра алтернатива на пълното вегетарианство. Месоядците често считат, че вегетарианската храна не може да ги засити напълно. Но сигурно те биха променили мнението си, ако опитат вегетарианска лазаня, или кебап с кубчета соя и ориз.

Хората с диабет могат да бъдат вегетарианци. Основните препоръки за здравословно хранене не противоречат на принципите на вегетарианската диета. По-разширеният тип вегетарианство не е толкова труден, ако диабетикът иска да стане негов привърженик. Важното е да знае кои хранителни продукти предоставят необходимите важни хранителни вещества и да прибягва до по-голям асортимент от храни. Тогава вегетарианството ще е здравословно и ще доставя наслада.

Share

Етикети: , ,