Специализиран Eндокринологичен Център

Клиника Коеви


Трябва ли да се спре лечението с Левотироксин по време на бременност?

Повод за този разговор е често задаваният ми въпрос: Лечението с левотироксин ( препаратите Euthyrox и L-thyroxin) трябва ли да се преустанови по време на бременност?

Въпросът наистина е много съществен. Известно е, че по време на бременност приложението на медикаменти трябва да става само след лекарска препоръка.

Тироксинът е хормон на щитовидната жлеза. При някои заболявания на щитовидната жлеза той е намален, а регулиращият го от хипофизната жлеза тиреостимулиращ хормон (ТСХ) – повишен. За да се постигне отново нормална функция е необходимо отвън да се въведе тироксин – това е медикаментът левотироксин – в България с търговските наименования Euthyrox и L-thyroxin. Дозите са различни и зависят от ТСХ. Нормата за ТСХ е различна при различните лаборатории, посочени в т.нар. референтни стойности. Най-често горната граница е 5 mU/l. За бременни жени най-добре би било ТСХ да не надвишава 2 mU/l. Това се постига с мониториране на дозата Euthyrox/L-thyroxin. Следователно, по време на бременност Euthyrox/l-thyroxin не се спира ( освен ако ТСХ се понижи под референтните граници). Това е необходимо както за майката, така и за бебето. Разбира се, всичко е индивидуално и е добре пациентките да са под наблюдение от опитен ендокринолог по време на бременността и след раждането

Share

Етикети: , , ,