Специализиран Eндокринологичен Център

Клиника Коеви


ОСТЕОПОРОЗАТА Е СЕРИОЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ – ОТКРИЙТЕ ГО НАВРЕМЕ

Остеопорозата е заболяване, при което е намалена здравината на костите, а това води до по-лесно счупване при минимална травма, например падане от малка височина – от леглото, от стола или при травма, която не е забелязана от пациента. Последиците от остеопорозата са много сериозни, защото остеопоротичните кости много по-трудно оздравяват, болните се приковават на легло,често се усложняват от съпътстващи заболявания, както и да се появят нови счупвания на други кости.

Кои са застрашени от остеопороза?

На първо място това са лицата с фамилно предразположение към остеопороза. Ако майка ви е имала счупване на бедрената шийка или на някой прешлен и вие сте застрашен. На второ място това е възрастта. При лица над 65 години честотата на остеопорозата рязко зачестява. Най-застрашени обаче са жените, които след настъпване на критическата възраст около 50 години бързо започват да губят здравината на своите кости, поради рязкото намаляване на яйчниковите хормони. Особено застрашени са и болни, които се лекуват с някои лекарства, намаляващи здравината на костите. Такива са всички видове кортизонови препарати, с които се лекуват алергии, астма, кожни заболявания, артрити, артрози, автоимунни заболявания, някои кръвни заболявания и др. Към рисковите медикаменти се причисляват още лекарствата за епилепсия, антидепресивните лекарства, щитовидните хормони, продължителното лечение с хепарин и прекомерната употреба на кофеин, който се съдържа в таблетки за главоболие, в кафето и в кока- колата, а също така и тютюнопушенето и прекаляването с алкохола.

Висок риск имат и жените, които спазват драстични диети за отслабване – гладуването и недохранването, липсата на млечни храни в ежедневното меню, липсата на слънчево греене, затворения живот, обездвижването – работещите в офиси, канцеларии, банки и др. седящи професиии. Рисковете рязко се увеличават, ако горепосочените фактори се комбинират – вероятността за остеопороза се повишава многократно.

Всички лица с риск за остеопороза трябва да се изследват с остеометър за оценка на тяхната костна минерална плътност и да се открият рано промените в костта – наличие на остеопороза или на нейния предшественик – остеопенията. Остеометрията е задължителна за всички хора с изброените по-горе рискови фактори. Има три вида остеометрии : рентгеново изследване на шийката на бедрената кост и на прешлените с апарат DEXA. Това изследване се изисква от НЗОК , за да се реимбурсират медикаментите на болните от остеопороза при наличие на определена стойност на показателя T-score. Изследването, обаче е свързано с рентгеново облъчване и е неколкократно по-скъпо от ултразвуковите апарати за остеометрия, при които няма рентгеново облъчване. Най-точни резултати от тях дава изследването на петната кост със специален апарат-oостеометър,  при което резултатите са много близки до тези получени с апарата DEXA, както сочи нашия собствен опит от апарата, с който разполагаме. Предимството е липса на рентгеново облъчване и изгодна цена.

Съвременното становище е : за масово иозследване на застрашените лица да се използва  ултразвуков апарат за петна кост, за да се избегне радиационно натоварване и да се спестят пари. Ако се установи напреднала остеопороза, която изисква скъпо лечение с реимбурсиране на лекарствата от здравната каса , тогава е необходимо да се направи изследване с DEXA, за да се изпълнят изискванията на НЗОК.

Проф. Драгомир Коев

Share

Етикети: , ,