Специализиран Eндокринологичен Център

Клиника Коеви


100 000 варненци са с проблем на обмяната

Затлъстяването, високият холестерол и стресът отключват метаболитния синдром, българите са втори по смъртност от инсулти

Затлъстяването, захарният диабет и високото кръвно налягане са в основата на нарушенията в мастната обмяна и водят до отключването на метаболитния синдром. От отклоненията в него до инсултите и инфарктите разстоянието е само една крачка.

Статистиката сочи, че една четвърт от българите са със затлъстяване. Съвсем спокойно можем да предположим, че това, което се отнася за страната, е съотносимо и за морската столица. Това означава, че от 400 000 души над 100 000 жители на морската столица имат в някаква степен развит метаболитен синдром, каза вчера известният варненски ендокринолог проф. д-р Драгомир Коев. Матеболитният синдром е причина за инсулти и инфаркти, които косят нацията. Мъжете у нас са на второ място по смъртност от инсулти след украинците, а българките заемат незавидното 12-о място, посочи още професорът.

Нерядко се натъкваме на случаи, в които хипертониците са подложени на псевдолечение, подчинено на клиничната инерция. В МБАЛ “Св. Анна”, където работя, се натъквам на случаи на нелекувано високо кръвно. Пациентите пият някакви лекарства и поддържат кръвното от порядъка на 150-160/110, което е абсурдно. След като вече процесът е изтърван, постъпват за лечение в болницата, каза още проф. Коев. Същото е положението и с холестерола – при норма 5, болни го поддържат в рамките на 8-9 и специалистите не се намесват адекватно, за да предотвратят усложнения, допълни още ендокринологът.

Проф. д-р Лидия Коева бе категорична, че от начина ни на живот и от грижата за нашето здраве зависи дали човекът ще се радва на “дълга младост”. 20 на сто от населението е със затлъстяване, 30% са с наднормено тегло. Това само по себе си показва, че половината от жителите на Варна са с предпоставки за метаболитен синдром. От друга страна не провеждаме профилактика на сърдечно-съдовия риск. Ако индексът на телесна маса (съотношение от теглото и ръста) е 25, килограмите са в норма. Ако индексът на телесна маса е между 25 и 30 – теглото е над нормата, а над 30 вече е затлъстяване. При жените коремната обиколка трябва да е 80 см, а при мъжете – 94 см. Ако показателите ви са над нормата, има опасност от развитието и на диабет. Проблемът не е да открием развитият метаболитен синдром, а да го открием в началото, за да го предотвратим, категорични бяха ендокринолозите.

Share