Специализиран Eндокринологичен Център

Клиника Коеви


Може ли канелата да помогне на болните от захарен диабет

Природолеч ителите предлагат редица билки, подправки и храни за понижение на кръвната захар при болните от захарен диабет. Съвременните лекарства за лечение на диабета, обаче, със своето мощно действие засенчват природните продукти и хранителните добавки и затова ефекта на тези средства остава извън полезрението на учените и лекарите. Много малко от билките и подправките претендиращи,че подобряват обменните нарушения при захарен диабет са били задълбочено изследвани – действително ли са ефективни и по какъв начин упражняват своя благоприятен ефект.

В специализираната литература най-голямо внимание досега е отделено на канелата (Cynnamomum cassia), която е изследвана много задълбочено и е научно потвърдено, че тя има инсулиноподобно действие. От водните екстракти

на канелата е изолирано и анализирано чрез магнитно-резонансна спектроскопия вещество, което представлява метил-хидрокси-халконов полимер. Още през 2001 г.

Д-р Джарвил-Тейлър и сътрудници от Уноверситета в Айова,САЩ публикуват своите резултати, които показват, че този полимер има действие подобно на инсулина, като усилва усвояването на глюкозата от тъканите и превръщането й в гликоген в клетките, в резултат на което кръвната захар се понижава. Приложен заедно с инсулин метил-хидрокси-халконовия полимер от канелата усилва инсулиновото действие, намалява инсулиновата резистентност и увеличава усвояването на глюкоза от мускулите. През 2003 г. съвместно пакистанско- американско изследване показва, че прибавянето на канела към обичайното лечение на диабета с таблетки Глибенкламид понижава кръвната захар с още

3 – 4 ммол/л. През 2007 г. научен колектив от Университета в Лунд,Швеция установява, че прибавянето на канела към храна съдържаща въглехидрати намалява покачването на кръвната захар в кръвта след хранене. Това е потвърдено и от Т.Соломон от Университета в Бирмингам,Англия, който съобщава, че при опити с със здрави лица след изпиване на глюкоза канелата понижава с 10% до 13% покачването на кръвната захар. От друга страна, Б.Манг и сътрудници от Университета в Хановер,Германия установяват, че приемът на 3 грама канела на прах дневно понижава кръвната захар при болни от диабет лекуващи се с диета и таблетки, като гликираният им хемоглобин, който е показател за средното ниво на кръвната захар за период от 3 месеца се е понижил с 10%.

Интересът на учените към използването на канела и екстракти от нея при болни от захарен диабет нараства все повече. Признание за полезния ефект на канелата е включването и в списъка на храните , които подобряват повишението на кръвната захар, серумните липиди, свободните радикали, увреждането на съдовете и повишената съсирваемост на кръвта, който е приет от Американската Колегия по Кардиология и е публикуван в нейното списание през 2008 год.

Появиха се,обаче, и съобщения, които не потвърждават подобряването на захарния диабет при прием на канела: от 2006 г. при 12 диабетно болни жени в менопауза, от 2007 г. при 72 диабетно болни юноши с тип 1 диабет лекуващи се с инсулин и при лица над 60 години с дългогодишен диабет. Причините за тези различия трябва да се търсят в това , че болните са разнородни по отношение на типа на диабета, тежестта и продължителността на заболяването, вида на провежданото основно антидиабетно лечение (с таблетки или инсулин), различна дозировка на канелата и не на последно място етническата принадлежност, която определя различна реакция на организима към определени храни и медикаменти.

На българския пазар вече се предлагат хранителни добавки за диабетно болни

съдържащи канела или екстракт от нея. Пред вид все още неуточнените критерии кои болни от диабет са перспективни за повлияване от тях и доколко може да се разчита на благоприятен ефект, в момента се провежда клинично наблюдение над диабетно болни лекуващи се с таблетки при които се дава и хранителна добавка съдържаща воден екстракт от канела. Надяваме се ,че след няколко месеца ще можем да огласим резултатите от това наблюдение.

Share