Специализиран Eндокринологичен Център

Клиника Коеви


Драстичните диети и гладът ускоряват настъпването на остеопорозата, предупреждават ендокринолозите

Все повече варненци активно търсят лек срещу остеопенията и остеопорозата, сочат наблюденията на ендокринолога проф. д-р Лидия Коева. “Не мога да кажа толкова, че се увеличават хората с коварното заболяване, а че все по-активно се търси лек срещу него. Хората станаха по-грамотни и търсят помощ. Често идват пациенти, които далеч не са толкова възрастни. Затова трябва да уточним, че остеопорозата не е болест на възрастните хора. Тя може да бъде предизвикана от много рискови фактори”, допълни професорът в навечерието на 20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата. И тъй като се осъзнава предимно от женското население, затова и броят на заболелите непрекъснато расте. Наблюденията на специалистите показват, че дори мъже и жени, които не са и подозирали, че страдат от него, се оказват с някаква начална степен на развитие. Началният стадий на намалена костна плътност се определя като остеопения, допълва проф. Коева. То било най-често срещаното за момента. Когато костната плътност е по-ниска, вече става дума за остеопороза. За съжаление у нас все още няма регистър на българите с остеопения и остепороза. Около 10 000 българи страдат от заболяването, което по-често поразява нежния пол. “Над 52 на сто от жените в климактериума са с остеопения и остеопороза. Затова и вероятността при дамите над 60 г. да счупят крак или прешлен става изключително голяма”, допълва проф. Коева. Препоръките на ендокринолога са жените да наблягат на профилактиката, а които вече са навършили 45 г. поне веднъж в годината да си правят изследвания за остеопороза. “За 40 г. практика мога да кажа, че има връщане към нормата при онези жени, които се лекуват, но не 2-3 месеца, а поне година и половина. Затова заболелите и лекарите трябва да се борят за по-дълготрайно провеждане на лечението”.

На първо място сред застрашаващите фактори проф. Коева постави тютюнопушенето. У нас пушещите жени са повече от мъжете. Проучване в ЕС показва, че най-страстни пушачи са гърците, а плътно след тях се нареждат българите. На второ място сред рисковете са безумните диети и желанието на младите хора да са слаби. “Много често прибягват до глад и диети, които вредят. Всички с тегло под нормата трябва да се изследват за остеопороза, както и жените с нарушения в менструалния цикъл. Дамите в критическа възраст и с остеопения е добре да приемат калций и витамин “Д”, които се продават и без рецепта в аптеките”, категорична бе проф. Коева. Тя допълни, че ред лекарства водят до намаление на костната плътност – като цитостатиците, които забавят развитието на раковите клетки, а понякога и кортикостероидите. Затова препоръчва редовно изследвания, както и да се вземат медикаменти за остеопороза.

Кофичка кисело мляко на ден краве сирене, плодове, зеленчуци и риба два пъти в седмицата могат да отдалечат заболяването. В навечерието на Деня за борба с остеопорозата РИОКОЗ и Асоциацията “Жени срещу остеопорозата” организират лектории и измерване на костната плътност.

Силвия Пенева

Share